PQ-TEAM OY

Mittaukset Bluetooth - tageilla

Bluetooth -sovellukset


Bluetooth -anturit ja -tagit mittaavat haluttua suuretta (lämpö, kosteus, kiihtyvyys yms.) ja "mainostavat" mittaustulosta lähiympäristöön. Signaali voidaan kuulla skannaavalla laitteella, keskusyksiköllä. Keskusyksikkö lähettää datan palveluun jossa se esitetään tai sen perusteella hälytetään. Mittaaminen Bluetooth -antureilla on yksinkertaista ja järjestelmän asennus on helppoa sillä Bluetooth -anturit ovat normaalisti aina paristokäyttöisiä ja langattomia. Yleensä keskusyksikkö voi kuulla useita antureita; esim. rengaspaine -mittauksen kohdalla yksi paikanninlaite lähettää datan kaikista renkaista (esim. 12:sta). Kuuluvuus vaihtelee muutamasta metristä 500m:iin.

Bluetooth -paikannus perustuu oletukseen että kun keskusyksikkö kuulee tagin, tagi on siellä missä keskusyksikkökin. Kun keskusyksikön sijainti tiedetään, silloin tiedetään myös tagilla seurattavan kohteen sijainti. Lava -paikannuksessa Bluetooth -tagi on kiinnitetty lavaan ja lavaa kuljettavassa ajoneuvossa on paikanninlaite joka kuulee lavassa olevan tagin niin kauan kun lava on kyydissä. Kun lava jätetään, tagi ei enää kuulu ja kartalle merkataan sijainti jossa tagi viimeksi kuultiin. Tagit ovat pienikokoisia jolloin paikkannettavaksi voidaan ottaa vaikka käsipäätteitä ja työkaluja. Tagit ovat myös usein edullisempia kuin GPS -paikanninlaitteet. Tällöin kokonaisuuden seuraaminen on edullisempaa. Tosin, GPS - laitteiden etu on tietysti se että mikäli kohteet liikkuvat jättämisen jälkeen se todetaan palvelussa.

Sisätilapaikannus voidaan toteutettaa Bluetoothin avulla. Kun paikannetaan tavaroita tai ihmisiä, tagit ovat liikkuvissa kohteissa ja keskusyksikkö -laitteiden sijainnit tunnetaan rakennuksen pohjapiirustuksessa. Kun keskusyksikkö näkee tagin, tiedetään missä tagi on. Tarkemmaksi paikannus saadaan kun useampi keskusyksikkö näkee saman tagin yhtäaikaa ja sijaintia tarkennetaan signaalin voimakkuuden perusteella. Yleensä riittävään, huoneen tarkkuuteen, päästään kun jokaisessa huoneessa on keskusyksikkö. Trukkien sisätila -ajopäiväkirjan tapauksessa tagien sijainnit tunnetaan ja keskusyksiköt ovat liikkuvissa trukeissa. Näin trukit hyötyvät keskusyksiköillä toteutetuista kuljettajan tunnistuksesta ja käyntiaikojen mittaamisesta. Ajopäiväkirja on sitä tarkempi mitä enemmän tageja tilassa on ja mitä nopeammin keskusyksikkö skannaa ja lähettää listan kuulemistaan tageista.

Laitteet


Paristokäyttöisillä laitteilla järjestelmä asennetaan nopeasti ja järjestelmän säätäminen ja esimerkiksi laitteiden siirtely tarvittaessa onnistuu vaivatta. Näillä voiaan muodotaa myös laajempia kokonaisuuksia kuten esimerkiksi; Lava- tai konttipaikannuksen yhteydessä voidaan työmaalla skannata myös esimerkiksi hakekasojen lämpötilaa. Paristokäyttöisistä laitteista Oyster ja Remora toimivat Bluetooth Gatewayna. Laitteiden helppo asennus auttaa nimenomaan järjestelmien ensimmäisissä testeissä.

Langallisilla laitteilla voidaan skannata antureita ja tageja jatkuvasti joten dataa on tarjolla tarvittaessa enemmän. Ajoneuvo- ja IOT -paikantimista G120, G150 ja Hawk pystyvät skannaamaan tageja. Nämä laitteet ovat erittäin monipuolisia ja Blluetooth -mittaus tai -paikannus voi olla vain osa suurempaa mittaus- ja valvontakokoneisuutta. Näill laitteilla voidaan toteuttaa esimerkiksi työkoneiden polttoainemittaus ja reaaliaikainen paikannus samalla kun laitteet skannaavat myös työkaluissa olevia tageja.

Anturit


Seuranta


PQIOT.FI on palvelu jossa on keskitytty Bluetooth -tagien ja muiden langallisten antureiden helppoon (ja tilapäiseen) lisäämiseen palveluun. PQIOT.FI:sta saadaan lopullinen tuotantoversio kesällä 2024.

PQDATA.FI on ajoneuvojen / liikkuvien kohteiden karttapalvelu. Liikkuvien kohteiden seurantaan voidaan lisätä esimerkiksi kuorman lämpötilan mittaamista Bluetooth -antureilla.

Kummassakin palvelussa mittaus -dataa voidaan tulostaa raportteina, mittauksia ja mittausten sijainteja voidaan seurata reaali -ajassa ja historia -tietoa esitetään myös kuvaajina. Kaikista mittauksista saadaan tarvittaessa hälytykset sähköpostiin tai testiviesteillä. Palvelut ovat PQ-Team Oy:n itse tuottamat ja ne on kehittyneet alunperin yhdelle asiakkaalle räätälöidystä ohjelmasta joten räätälöinti- ja kehitystyö edelleen kenen tahansa asiakkaan kohdalla on mahdollista ja nopeaa. Kaikilta antureilta saatava data on myös siirrettävissä kolmanteen, asiakkaan omaan, järjestelmään.

Yhteys

PQ-Team Oy

Kauppiaankatu 13,
00160 Helsinki,
FINLAND

+358 40 5285 182,
info@pqteam.fi

Kysy meiltä